fbp

Animalske proteiner vs. vegetabilske proteiner

30. april 2021

 Vi hører mere om det end nogensinde før: vi skal spise mere grønt og mindre kød.

Vegetabilske/plante proteinkilder er i den grad steget i populariteten den senere tid. De nye kostråd indeholder også et råd om, at du skal prioritere flere bælgfrugter og fisk, og mindre kød i dagligdagen.

Klimamæssigt giver det rigtig god mening at vælge vegetabilske proteinkilder i stedet for de animalske, og det er selvfølgelig rigtig vigtigt at passe på vores jord. Men hvordan fungerer det, at vælge vegetabilske proteinkilder i stedet for animalske i en kropssammenhæng? Det vil vi tage et kig på i denne blogpost

 

vegetabilsk protein vs. animalsk protein 

Det store “issue” med at vælge vegetabilske proteiner fremfor animalske proteiner er, at vegetabilske proteinkilder sjældent indeholder en komplet aminosyreprofil. Dette betyder, at der mangler én eller flere af de essentielle aminosyrer, som kroppen ikke selv kan producere.

Når man har en begrænset aminosyreråvare, så kan man finde andre råvarer med de aminosyrer som der mangler i den første råvarer. Dette er en form for komplimentering (1). 


Typisk er de aminosyrer der mangler i vegetabilske proteinkilder lysine, methionine, og/eller leucine.

Størstedelen af animalske proteinkilder er det man netop kalder komplette proteiner, da de typisk indeholder alle de aminosyrer som kroppen ikke selv kan producere. Et studie lavet af Van Vliet og venner viser, at muskelproteinsyntesen, MPS, efter indtagelse af soya protein er lavere end ved indtagelse af enten valle protein, kød, eller æg – der står dog ikke hvor meget lavere det er, hvilket måske kan betyde, at MPS ikke er så lavt, som de havde håbet/regnet med (2).

Med ovenstående studie i tankerne, giver det fin mening, at en meta-analyse lavet af Thiam Lim og venner viser, at animalske proteiner er bedst når det kommer til at vedligeholde muskelmasse, men at hverken animalske eller vegetabilsk proteinkilder er bedre end det andet til forøgelse af muskelstyrke (3).

Hvad anbefaler vi herinde?

Overordnet set anbefaler vi, at du skal gøre det der virker bedst for dig selv. Hvis du vælger at spise vegetabilske proteinkilder, så kan det anbefales at tage et tilskud af essentielle aminosyrer.

Hvis du dog vælger stadig at have nogle ugentlige dage med animalske kilder, så er det ikke det helt store problem i forhold til muskelmasse.

Hvis du går og spekulerer over, hvor meget protein – og hvilken slags – du skal have for at nå dine sportslige mål, kan du booke en uforpligtende første  sportsernæringskonsultation her. Det er specielt en god ide, at få hjælp til sammensætningen af proteinkilder hvis du udelukkende lever vegetarisk. 

Kilder

2: van Vliet, S., Burd, N. A., & van Loon, L. J. (2015). The Skeletal Muscle Anabolic Response to Plant- versus Animal-Based Protein Consumption. The Journal of nutrition, 145(9), 1981–1991. https://doi.org/10.3945/jn.114.204305
3: Lim, M. T., Pan, B. J., Toh, D., Sutanto, C. N., & Kim, J. E. (2021). Animal Protein versus Plant Protein in Supporting Lean Mass and Muscle Strength: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients, 13(2), 661. https://doi.org/10.3390/nu13020661