fbp

Fordelene ved en middagslur

13. februar 2020

At tage en middagslur er ofte ikke noget der bliver prioriteret i vores samfund, med den travle hverdag de fleste af os har. En middagslur har dog nogle rigtig gode egenskaber for din energi og restitution. Men hvor lang skal din lur egentlig være, og hvornår på døgnet vil du få fuld udbytte af din lur?

Fordelene ved en middagslur

Middagslure øger din performance både mentalt og fysisk. Herunder er listet nogle af de fordele du kan få ved at tage en middagslur:

  • Bedre humør
  • Øget opmærksomhed
  • Bedre indlæringsevne
  • Afslappethed
  • Reducere træthed
  • Mindre søvnbehov om natten
  • Forebygger højt blodtryk

Power nap

Hvis du ikke har lang tid til at tage en middagslur, kan du gå efter en power nap. Et studie fra 2006 der er udgivet af the Sleep Research Society viser, at en power nap på 10 minutter formindskede deltagernes træthed og forbedrede deres kognitive performance. En power nap på mindst 10 minutter er altså den bedste længde om eftermiddagen.

En powernap på 20 minutter gav de samme goder, men samtidig følte deltagerne sig også friskere. Sørger du for ikke at sove mere end 20 minutter vil du forblive i den lette søvn, og dermed vil det være nemmere at vågne op fra.

Modsat vil en lur på mindre end 10 minutter oftest ikke være nok til at få alle fordelene ved en power nap, så du skal stræbe efter at få sovet mellem 10-20 minutter.

Middagslur på 90 minutter

Hvis du skal have allermest ud af din middagslur, kan du med fordel tage en lur på 90 minutter. For de fleste, vil 90 minutter være længden på en fuld søvn cyklus, så du kommer igennem alle tre søvnstadier (let, dyb og REM). Hvis du ikke fik alt den søvn du skulle bruge natten før, kan en lur på 90 minutter få dig til at føle dig mere udhvilet.

Middagslur – hvornår?

Det vil aldrig være en god ide at tage en lang lur kort tid før sengetid, da det næsten altid vil betyde at du har sværere ved at falde i søvn om aftenen. Det bedste tidspunkt at tage en lur på, er midt på eftermiddagen, optimalt set så tæt på midten af, hvornår du vågner op og går i seng.
Hvis det ikke er muligt for dig at tage en lur midt på dagen, kan du prøve at gå udenfor og få noget sollys i stedet for. Det vil få dig til at føle dig mere energisk.

En af goderne ved at tage en middagslur er, at du GODT kan indhente noget af det tabte søvn du ikke fik i løbet af natten. Der er forskellige sleep trackers på markedet, som gør det muligt for dig at se præcis hvor meget søvn du har brug for hver nat for at få fuldt udbytte af din restitution dagen efter.  Whoop beviser også, at en middagslur vil formindske hvor meget søvn du har brug for.