fbp

Kan dit åndedræt påvirke muskelspændinger?

31. marts 2022

Et godt langt åndedrag, der vandrer fra næseborene og helt ned i maven, og fylder dig med energi og veltilpashed.

Vi ved forhåbentlig alle hvor vigtigt det er at trække vejret – det er jo egentlig ret essentielt for din overlevelse.

Men tænker du nogensinde over, hvad dit åndedræt kan have af betydning for muskelspændinger i din krop? Det kan have en stor betydning om din vejrtrækning er afslappet eller hektisk.

Læs med her hvordan åndedrættet kan påvirke spændinger i kroppen, og hvad du skal tale med din behandler om næste gang du er inde hos FixYou Sports Clinic.

dit åndedræt kan afspejle din generelle tilstand

Den måde en person trækker vejret på, kan nemlig fortælle noget om hvilken grad af følelsesmæssige påvirkninger, personen er udsat for lige nu – behagelige som ubehagelige.

Tænker du nogensinde over hvordan du trækker vejret? Du kan blive mere opmærksom på hvordan du trækker vejret blot ved at have tankerne på det. Måske kan du selv kende forskellen på hvornår din vejrtrækning afspejler at du er afslappet og hvornår du ikke er det?

 

Mærk efter

I afslappet tilstand vil du normalt opleve at dit bryst og din mave giver efter for dit åndedræt, mens du i en stresset eller anden følelsesmæssig belastet tilstand i højere grad vil opleve at dine skuldre, din øvre ryg samt dit bryst giver efter for dit, mere anspændte, åndedræt.

Muskelspændinger kan opstå, når kroppen er i en eller anden form for belastet tilstand, ofte i forbindelse med træning. Men muskelspændinger kan også opstå i forbindelse med en følelsesmæssig belastning.

Det betyder, at dit følelsesliv nogle gange kan hænge sammen med dine muskelspændinger.

Book tid her

 

Det er en fordel at have kropsbevidsthed nok til at kunne mærke forskellen på hvornår muskulaturen er opspændt og hvornår den ikke er det, uanset om opspændtheden skyldes en følelsesmæssig belastning eller at det skyldes træning eller andet fysisk hårdt arbejde.

 

Hvad du skal være opmærksom på til behandlingen

Det er ikke kun dig som klient, der skal være opmærksom. Din behandler skal også være det. I forbindelse med at muskelspændinger (også) kan opstå fra dit følelsesmæssige liv, skal din behandler være bevidst om at behandlingen kan aktivere eventuelle følelsesmæssige reaktioner.

Det er afgørende at du som klient har de nødvendige ressourcer til at tackle eventuelle frigjorte følelsesmæssige reaktioner, der skulle være blevet aktiveret under behandlingen. Såfremt du ikke er klar på eller har ressourcerne til at tackle opståede reaktioner efter endt behandling, kan det ske at muskelspændingerne i højere grad end før fastholdes.

Det kan i nogle tilfælde være svært for din behandler at vurdere, hvorvidt dine muskelspændinger skyldes en følelsesmæssig belastning. Det kan derfor være vigtigt at du orienterer din behandler om det, når du står i en følelsesmæssig svær situation. På den måde kan i sammen tilrettelægge den bedst mulige behandling for dig.

 

Kilder

Linde N. & Borg J. Lærebog i massage – manuel vævsbehandling for fysioterapeuter, 2. udgave. Munksgaard Danmark 2010. Kapitel 1 og 2.