fbp

Nikolaj Dam – Præsentation af OCR løberen

15. februar 2019

OCR (Obstacle Course Racing) løberen Nikolaj Dam på 28 år, har officielt dyrket sin sport siden 2015, men har trænet som en OCR atlet siden 2007. Sporten er relativt ny, så dengang var det ikke en officiel sportsgren. Nikolaj blev forelsket i træningsformen og da han er drevet af sport af en udholdenhedsbaseret karakter, drev det ham til det militært inspirerede forhindringsbaneløb.

OCR kan deles op i 4 forhindringstyper ud over selve løbedelen:

  • Teknik og rigs. Alt det du skal klatre eller hænge i for at gennemføre.
  • Heavy carries. Alt det du skal løfte eller slæbe gennem ruten for at gennemføre.
  • Murer og ramper. Alt det, du skal over for at gennemføre.
  • Kast og andet. Alt det hvor der skal sigtes og kastes eller huskes for at gennemføre.

 

OCR fortsat i udvikling

 

Før OCR blev defineret som en sport, har Nikolaj dyrket løb, Adventure race og Triatlon, så han har altid haft en udholdenhedsbase. Da han stiftede bekendtskab med OCR fandt han ud af, at han var naturligt veldisponeret til sporten og god til at træne sig op til den.

”Jeg finder det super motiverende at afsøge mit fysiske potentiale gennem sporten da den har så mange forskellige mentale og fysiske elementer man skal være god til.”

Det bedste ved sporten, ifølge Nikolaj er, at den endnu ikke er fuldt defineret, så den er stadig i rivende udvikling, og der afsøges hele tiden hvad atleterne skal kunne, plus der kommer hele tiden nye forhindringer ved hvert løb. For at følge med sporten, tvinges atleterne derfor hele tiden til at træne hårdere og blive ved med at lære nye motoriske ting.

Noget af det Nikolaj sætter pris på ved sporten er muligheden for at rejse ud og opleve forskellige steder af verden.

“Det er en god grund til at besøge nye steder, og OCR miljøet er rigtig imødekommende, så man kan blive ved med at få nye bekendtskaber rundt omkring i verden.”

Det er da også international at Nikolajs mål med sporten kan findes. Han drømmer om at blive verdensmester på 15 km standard course der indeholder 50-100 forhindringer.

 

“Lyt til din krop”

Med disse ambitioner, har Nikolaj benyttet FixYou Sports Clinic en del gennem sæsonen 2018 og som forberedelse til sæsonen 2019.

”Jeg bliver ved med at træne hårdere og bryde mine grænser, hvilket betyder at kroppen skal have alt den støtte og behandling den kan få for at kunne holde til det.”

Nikolaj nævner, at han har haft mange små skader i forbindelse med sine træningspas, men de bliver hurtigt afhjulpet af behandlinger i FixYou.

”Jeg har kunne holde dette (skader red.) nede gennem sæsonen og gjort at jeg kunne opretholde min træning så jeg kunne blive bedre til at præstere.”

Nikolajs råd til andre er da også tydeligt.

”Lyt til kroppen lige gyldigt hvilket niveau du er på”.

Nikolaj råder, at man reagerer ved at tage smerten før det forværres ved at benytte sportsbehandlinger. Til slut råder han at rutinemæssigt tjek hvor kroppen gennemgås og gennemarbejdes er en god ide, for at mindste eventuelle spændinger der er kommet af din sport.