fbp

One size fits all – En snak om løbestil

13. oktober 2022

Skal alle løbe forfodsløb, og er det forbudt at pronere over anklen?

Indenfor løb og træning generelt kan der være en tendens til at se meget ensidigt på den optimale måde at opnå resultater.

Mange bliver fan af ét koncept eller én bestemt tankegang, og ser dette som den eneste, og i alle tilfælde mest optimale fremgangsmåde.

Hos FixYou Sports Clinic prøver vi altid først at se på individet og skræddersy netop den træning og behandling der passer til den enkelte. Vi er alle skabt og bygget helt unikt og forskelligt, og samtidig kommer vi alle sammen med forskellige ting i bagagen. Det er derfor essentielt ikke at skære alle over en kam og “den samme” skade eller overbelastning kan udmønte sig på mange forskellige måder, og bør derfor også behandles forskelligt.

Indenfor løb kan de samme tendenser være der. Nogle mener at alle skal lande på forfoden, eller at det er essentielt altid at lande neutralt og have støtte, hvis man har tendens til supination eller pronation (At det er forbudt at falde indad omkring knæet etc.).

Vi er dog som mennesker ikke så mekaniske anlagt, og tilpasser os over tid til den belastning vi påfører kroppen. Kroppen har samtidig en fantastisk evne til at kunne reparere sig selv.

Hvis du kigger på nogle af de bedste Marathon løbere på nuværende tidspunkt, vil du også se, at de alle har deres helt individuelle løbestil og afvigelser fra den perfekte standard. Nyere studier tyder også på, at der ikke nødvendigvis er en sammenhæng at finde mellem en tendens til overpronation og øget skadesrisiko [1] og det samme gør sig gældende for forfodsløb sat over for en løbestil med hællanding [2] [3] [4].

 

Skal jeg ændre min løbestil?

Hvis du ikke har nogle skader eller specifikke hensyn du skal tage ift. din træning på nuværende tidspunkt, vil det klart være anbefalelsesværdigt at fortsætte med den måde du løber på nu. En stor ændring i løbestil kan muligvis kun øge din chance for skade og gøre din stil endnu mere unaturlig. Hvis du derimod konsekvent får problemer de samme steder, kan det klart være relevant at tage et kig på, om der er noget i din løbestil der bidrager til dette, og evt kan ændres så det givne område vil blive aflastet. 

Vi ser i klinikken mange med overbelastninger omkring knæene eller læg/skinneben, og her kan det godt være en idé at kigge på, om løbestilen bidrager til dette. Der vil ved forfodsløb være en større belastning omkring underbenet/ankel/læg/skinneben, hvor der ved hællanding vil være større belastning op gennem knæet og ryggen. Så eksempelvis, hvis du konsekvent har problemer med dine knæ, kan det være en idé at afprøve en landing længere fremme på foden, for at flytte noget at belastningen mod underbenet.

Ved en konsultation hos FixYou Sports Clinic vil vi altid: 

  • Starte med en grundig snak om dine problematikker – Afdække din historik og få styr på hvad der specifikt “trigger” smerten/problematikken. 
  • Hvis muligt se det i praksis og se præcist hvor og hvornår smerten opstår. 
  • Derefter vil vi give vores bud på den bedste fremgangsmåde ift. at strikke et behandlingsforløb sammen med den manuelle del, som vi kan hjælpe med, og instruere dig i hvilke øvelser etc. du selv kan gøre mellem behandlingerne, så du hurtigst muligt kan komme tilbage på 100%. 

Husk dog altid at selve din trænings-stil ikke altid er det eneste der behøver fokus. Hvis du ikke har styr på de helt basale behov som din søvn, kost og generelle restitution, kan det nærmere være her dit fokus bør ligge, for at sørge for at det ikke er et energiunderskud eller et større restitutions-behov der gør, at du har tendens til skader.

Ønsker du vejledning til din problematik, er du altid velkommen til at kontakte os her. 

 

Referencer

[1] Nielsen, R. O., Buist, I., Parner, E. T., Nohr, E. A., Sørensen, H., Lind, M., & Rasmussen, S. (2014). Foot pronation is not associated with increased injury risk in novice runners wearing a neutral shoe: a 1-year prospective cohort study. British Journal of Sports Medicine, 48(6), 440-447.

[2] Hoo, J. S., Krabak, B. J., Kasmer, M., Vandeleur, D., & Ciol, M. A. (2015). Poster 344 Injury in ultramarathon runners and its association with foot strike pattern and gait characteristics. PM&R, 7, S203-S204.

[3] Hamill, J., & Gruber, A. H. (2017). Is changing footstrike pattern beneficial to runners?. Journal of Sport and Health Science, 6(2), 146-153.

[4] Jacob Beerman – Kan din løbestil forudse skader og smerte https://maxer.dk/videoer/loebestil-skader